Selecteer een pagina
Het oogsten van wietplanten is tijdrovend maar simpel, globaal knipt men de grote bladeren af en worden de takken/toppen opgehangen om te drogen. Bij een nette binnenkweek zul je zelden vreemde beestjes tegenkomen, maar dat is bij een buitenkweek vaak wel een ander verhaal! In dit artikel bespreken we hoe je door middel van wassen je toppen kunt redden als je tijdens het oogsten ineens allerlei plaagdieren tegenkomt.
bladluis aanval op cannabis plant
Deze toppen zijn rijp, maar ze zitten vol met bladluis! Voordat ik wist dat je wiet toppen kan wassen, had ik deze misschien wel weggegooid!

Standaard Plagen Voor Wietplanten In Nederland

Naast oom agent, je buurtjes en natuurlijk inbrekers, heeft een wietplant buiten nog een hoop andere natuurlijke vijanden. Bij een binnenkweek heb je de omstandigheden volledig onder controle en kun je eventuele kwaadwillende beestjes buiten de deur houden. Buiten een wietplant kweken gaat meestal echter niet zonder wat beesten of schimmels aan te trekken.

In een warmer klimaat vormen insecten vaak een groter probleem omdat ze meer kans hebben om de winter te overleven. Dezelfde beestjes zijn ook aanwezig in koudere klimaten, maar grote plagen zijn hier wat minder gebruikelijk. Ter compensatie heb je in een kouder klimaat weer veel sneller last van schimmel en toprot.

De Gebruikelijke Plaagdieren En Schimmels

Van de eindeloze lijst beestjes die wietplanten eten vormen trips, witte vlieg, spintmijten en bladluizen de grootste bedreigingen. Deze plaagdieren kunnen gedurende een kweek prima bestreden worden met natuurlijke roofdiersoorten, maar vaak vind je tijdens het oogsten ineens allerlei insecten die je nog niet gezien had. Plaagdieren vinden is natuurlijk nooit leuk, maar buitenwiet toppen met bladluizen erin roken of je verse oogst weggooien is natuurlijk nog een stuk vervelender. Gelukkig kun je het merendeel van dit soort plaagdieren ook na de oogst nog prima van je wiet toppen afspoelen.

Naast ongedierte zijn er ook nog twee schimmels die je wietplanten nóg sneller om zeep kunnen helpen. Botrytis (toprot) en meeldauw kunnen zich namelijk allebei zeer snel verspreiden en ervoor zorgen dat je je hele oogst weg kunt gooien. Het feit dat deze schimmels allebei van koud weer en een hoge luchtvochtigheid houden is meteen ook de reden dat we het liefst wiet oogsten voordat de herfst écht begint. Problemen met schimmel en toprot zijn grotendeels te vermijden door soorten te kweken die hier goed tegen kunnen. Speciaal hiervoor hebben we dan ook een uitgebreide selectie aan kou- en schimmel-resistente soorten wietplanten ontwikkeld.
Bladluizen uit de cannabis
Deze beestjes kwamen van slechts een paar toppen af. Zelfs al overleeft je plant dit geweld moeiteloos, rook je het liefst geen bladluizen!
Als je na het oogsten van wietplanten gelijk de toppen wast zul je alle sporen van meeldauw en het merendeel van plaagdieren, hun eitjes en hun webben verwijderen. De nummer één angst bij het wassen van wiet toppen is dat je hierna gelijk toprot krijgt, maar dit risico is een stuk kleiner dan je misschien denkt. We raden wel aan om zoveel mogelijk blad weg te trimmen voordat je gaat wassen om dit risico minimaal te houden.

Hoe Was Ik Wiet Toppen

Laten we er even vanuit gaan dat je net begonnen bent met het trimmen van een stel wietplanten die in de tuin stonden. Het ziet er van een afstandje geweldig uit, maar nu je er eens van dichtbij naar kijkt zie je ineens allerlei bladluizen en insecten-eitjes op de onderste toppen. Laten we er voor de goede orde ook nog een meeldauw-infectie bij doen.

Helaas is toprot niet te herstellen en zul je in dat geval vooral moeten proberen de schade te beperken. Lees in ons artikel over schimmel en toprot bij wiet kweken meer over hoe je de kans op toprot zo laag mogelijk houdt. Meeldauw kan daarentegen vrij eenvoudig verwijderd worden aangezien het alleen op het oppervlak van wietplanten groeit. We zullen later in dit artikel uitleggen hoe je meeldauw verwijdert bij wiet oogsten.

Wietplanten Oogsten En Wassen

Wietplanten oogsten kan je combineren met een aantal was-stappen om ervoor te zorgen dat je toppen plaagdier- en meeldauw-vrij zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen technieken, maar komen in principe op hetzelfde neer: je wast wiet toppen voorzichtig met water.

Alright, so after the initial disappointment, swearing and being angry at the local climate, we’ll get to washing these buds! We prefer wet trimming and leaving all the buds on their branches because this makes allows you to wash more buds at the same time. In the most common setup you’ll use a set of two or three buckets, we’ll go with the three-bucket approach in the example laid out in the following section. Globally, the workflow will include steps to disinfect and remove bugs, followed by washing off whatever you’re using in the first steps. Washing your buds is about as complicated as doing laundry.
Stappenplan Om Wiet Te Wassen
Deze figuur geeft weer hoe je plaagdieren en meeldauw eenvoudig van je wiet toppen af kunt spoelen. Door eerst meeldauw te verwijderen, daarna te ontsmetten en daarna nog eens een na te spoelen met schoon water weet je zeker dat je oogst schoon is!
Zodra je je emmers klaar hebt staan, dompel je je wiet toppen in de goede volgorde onder in de verschillende emmers. Het is hierbij het doel om ervoor te zorgen dat er water langs elk stukje van je wiet toppen spoelt. Je kunt dit vrij ruw doen en je zult je toppen meestal een paar seconden flink door het water heen moeten roeren. Je kunt ze ook onder water duwen en ze ongeveer een minuut in laten liggen als je liever niet iedere tak individueel rond beweegt. Laat je wiet toppen na elke stap even uitlekken boven de emmer voordat je aan de volgende stap begint, ze zullen namelijk zeiknat zijn als je het goed doet.

De Wiet-Was Emmers Klaarzetten

In de eerste emmer was je de meeldauw van je wiet toppen, aangezien hier altijd viezigheid van in de emmer blijft zitten. Dit wordt je “smerigste” emmer, dus deze zul je het meest moeten vervangen. Hierin gebruiken we water met een basische pH waarde (8+), aangezien dit uitstekend werkt tegen meeldauw. Een plotselinge verandering in pH waarde is ook voor plaagdieren geen pretje, dus bij deze stap blijft een deel daarvan als het goed is achter in de emmer.

Afgespoelde Meeldauw
De vieze drab in deze emmer is meeldauw, dit spoel je verrassend makkelijk van je wietplanten af!
Als het water uit je kraan een pH van 8+ heeft kun je dit zo gebruiken. Bij een lagere pH, of voor de zekerheid, kun je nog 1-2 gram baksoda toevoegen per liter water. Wij gebruiken graag baksoda in plaats van andere opties aangezien het goedkoop en onschadelijk voor mensen is.

De tweede emmer heeft een desinfecterende functie en bevat meestal een lage concentratie waterstofperoxide en/of citroensap. Dit is het “gevaarlijke deel”, als je namelijk te veel van deze stoffen gebruikt zul je zeker trichomen beschadigen. Wij knijpen meestal ongeveer een halve citroen uit per 10 liter water, wat uitkomt op een oplossing met ongeveer 1% citroensap. We gebruiken het liefst zo min mogelijk toevoegingen in onze was-emmers, maar je zou eventueel tot zelfs 5% citroensap kunnen gebruiken in je wasoplossing.

Kant En Klaar Citroensap
Gebruik geen flesjes citroensap, hier zit namelijk vaak olie in waar een deel van je cannabinoïden in op kan lossen.
De andere toevoeging aan de tweede emmer is waterstofperoxide, of H2O2. Dit natuurlijke ontsmettingsmiddel wordt vaak gebruikt om haar te bleken of wondjes te steriliseren. Het kan bij hoge concentraties erg schadelijk zijn, dus zorg dat je dit voldoende verdunt. Over het algemeen koop je waterstofperoxide in concentraties van 3-12%, onze wasoplossing zal uiteindelijk zo’n 0,03% bevatten. Als je een 3% waterstofperoxide oplossing gebruikt zul je dus ongeveer 10 mL per liter water moeten toevoegen. Als je een sterkere oplossing gekocht hebt zul je dit meer moeten verdunnen.
Stappenplan Om Wiet Te Wassen
Deze top is halverwege de tweede stap en kan bijna opgehangen worden om te drogen.
Na deze twee stappen zijn je toppen als het goed is vrij van meeldauw en ongedierte, maar zal er nog peroxide, citroensap en misschien nog wat baksoda op zitten. Dit spoelen we eraf in de derde emmer, die alleen schoon water op kamertemperatuur bevat. Deze laatste wasstap is bedoeld om alles wat misschien is blijven hangen van de vorige stappen te verwijderen. Nadat je klaar bent met wassen zal dit je schoonste emmer zijn.

Variaties Op Het Wassen Van Wiet Toppen

Het stappenplan dat we in de vorige paragraaf hebben uitgelegd is een globale, universele manier van wassen, maar dit is wel zoiets dat iedere kweker anders zal doen. Afhankelijk van je soort wietplant, de tijd van het jaar, de kwaliteit van je medium etc. zul je dit misschien aanpassen.

Een variatie die we veel zien is het samenvoegen van de eerste twee emmers uit de vorige paragraaf. Er wordt dan dus een emmer met baksoda, citroensap en waterstofperoxide gebruikt voor de eerste wasstap. Omdat de eerste emmer vaak snel vervangen moet worden kan dit echter inefficiënt zijn wat betreft je citroensap en waterstofperoxide. Als je zeker weet dat er geen meeldauw op je wietplanten zit kun je bovendien de baksoda stap overslaan.

Veel kwekers vinden het ook geen prettig idee om waterstofperoxide te gebruiken aangezien het wel erg chemisch klinkt. Ondanks het feit dat deze stof ook door het menselijk lichaam zelf aangemaakt wordt, kan een enge chemische naam de indruk wekken dat deze stof erg gevaarlijk is. Waterstofperoxide is een makkelijke manier om te garanderen dat je wasstappen goed werken, maar ook zonder deze stof kun je prima wiet toppen wassen. In principe vervult het citroensap dezelfde rol als de waterstofperoxide, maar wij zijn nou eenmaal graag zeker van onze zaak.

Een andere populaire aanpassing is het toevoegen van nog één of meer wasstappen met schoon water. Hoewel je met een enkele wasstap het overgrote deel van de baksoda, citroensap en waterstofperoxide zult verwijderen, kun je met een tweede of zelfs derde wasstap nog beter garanderen. In onze optiek is dit echter niet nodig aangezien we zulke lage concentraties gebruiken en liefst zo min mogelijk trichomen onderweg verliezen.

Je kunt de laatste wasstap ook uitvoeren door je wiet toppen voorzichtig onder de kraan af te spoelen. Dit is een stuk ruwer dan in een emmer en zal je wellicht wat trichomen kosten, maar maakt wassen wel een stuk sneller en makkelijker.

wiet toppen voorzichtig onder de kraan af te spoelen
Voor de “quick and dirty” aanpak kun je je wiet toppen simpelweg onder de kraan afspoelen.
Andere variaties op het wassen van wiet toppen gebruiken vaak warm of koud water, maar wij gebruiken liever water op kamertemperatuur of misschien een beetje lauw. Als je ooit Ice-O-Lator gemaakt hebt weet je dat koud water een perfecte manier is om trichomen van wietplanten af te slaan, en dat is zeker niet het doel in deze situatie. Warm water zal niet zozeer de trichomen beschadigen, maar kan wel de structuur van de plant genoeg verzwakken dat het ten koste van het uiteindelijk effect gaat.

Gewassen Wietplanten Drogen

Nadat je je vers geoogste wietplanten gewassen hebt blijft er een berg zeiknatte wiet toppen over. Als dit de eerste keer is dat je je wiet toppen wast zul je op dit punt denken dat je je hele oogst verpest hebt. Maak je geen zorgen, het droogt vanzelf, al duurt het een paar dagen langer dan anders.

Wiet Drogen Aan Een Wasrek

Een uurtje in de buurt van een ventilator zal alle grote waterdruppels doen verdwijnen, daarna kun je ze drogen zoals je normaal zou doen.

De meeste kwekers die hun wietplanten wassen zullen ze daarna voor een korte tijd versneld laten drogen met een ventilator tot alle grote waterdruppels weg zijn. Dit betekent over het algemeen dat je de wiet toppen na het wassen een uur of twee in de buurt van een ventilator ophangt. We hangen gewassen toppen het liefst in de buurt van (niet direct voor!) een ventilator tot ze ongeveer even nat zijn als voor het wassen. Over het algemeen duurt het een paar dagen langer voordat gewassen toppen droog zijn.

Moet Ik Mijn Wiet Toppen Wassen?

We hopen dat je door dit artikel een idee hebt gekregen van hoe en waarom je je wiet toppen zou wassen. Door de verschillende stappen bij het wassen van wiet toppen aan te geven ben je hopelijk beter in staat om te zien welke toppen nog “te redden” zijn en hoe je je eigen unieke stijl kunt ontwikkelen.

cannabis bud with bud rot
Maar ga grondig te werk, anders krijg je dit soort verrassingen!
Er zijn veel kwekers die zweren bij het wassen van wiet toppen, volgens hen heeft het dan ook alleen maar voordelen. De redenering dat we al onze groente ook wassen voordat we het eten is dan ook vrij overtuigend. Een ander goed argument is dat je dan ook tijdens de bloei bladvoeding kunt blijven geven. Bovendien zijn veel kwekers ervan overtuigd dat wassen ervoor zorgt dat je wiet toppen prettiger roken en minder hoestbuien zullen veroorzaken. Of al deze argumenten nou helemaal waar zijn is natuurlijk een beetje onduidelijk, maar ze klinken in ieder geval allemaal vrij logisch.

De meeste kwekers zullen uiteindelijk het liefst helemaal geen toppen wassen, aangezien een wietplant oogsten normaal ook al erg tijdrovend is. Het risico dat je trichomen verliest is bovendien permanent aanwezig, wat je wiet toppen een stuk minder sterk kan maken. Wij zien wiet toppen wassen liever als een handige manier om je oogst te redden als je op het laatste moment nog plaagdieren of meeldauw tegenkomt. Of je nou wel of niet wast, wij wensen je in ieder geval veel succes met je wietplanten oogsten!