
Standaard Plagen Voor Wietplanten In Nederland
Naast oom agent, je buurtjes en natuurlijk inbrekers, heeft een wietplant buiten nog een hoop andere natuurlijke vijanden. Bij een binnenkweek heb je de omstandigheden volledig onder controle en kun je eventuele kwaadwillende beestjes buiten de deur houden. Buiten een wietplant kweken gaat meestal echter niet zonder wat beesten of schimmels aan te trekken.
De Gebruikelijke Plaagdieren En Schimmels
Van de eindeloze lijst beestjes die wietplanten eten vormen trips, witte vlieg, spintmijten en bladluizen de grootste bedreigingen. Deze plaagdieren kunnen gedurende een kweek prima bestreden worden met natuurlijke roofdiersoorten, maar vaak vind je tijdens het oogsten ineens allerlei insecten die je nog niet gezien had. Plaagdieren vinden is natuurlijk nooit leuk, maar buitenwiet toppen met bladluizen erin roken of je verse oogst weggooien is natuurlijk nog een stuk vervelender. Gelukkig kun je het merendeel van dit soort plaagdieren ook na de oogst nog prima van je wiet toppen afspoelen.

Hoe Was Ik Wiet Toppen
Laten we er even vanuit gaan dat je net begonnen bent met het trimmen van een stel wietplanten die in de tuin stonden. Het ziet er van een afstandje geweldig uit, maar nu je er eens van dichtbij naar kijkt zie je ineens allerlei bladluizen en insecten-eitjes op de onderste toppen. Laten we er voor de goede orde ook nog een meeldauw-infectie bij doen.
Wietplanten Oogsten En Wassen
Wietplanten oogsten kan je combineren met een aantal was-stappen om ervoor te zorgen dat je toppen plaagdier- en meeldauw-vrij zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen technieken, maar komen in principe op hetzelfde neer: je wast wiet toppen voorzichtig met water.

De Wiet-Was Emmers Klaarzetten
In de eerste emmer was je de meeldauw van je wiet toppen, aangezien hier altijd viezigheid van in de emmer blijft zitten. Dit wordt je “smerigste” emmer, dus deze zul je het meest moeten vervangen. Hierin gebruiken we water met een basische pH waarde (8+), aangezien dit uitstekend werkt tegen meeldauw. Een plotselinge verandering in pH waarde is ook voor plaagdieren geen pretje, dus bij deze stap blijft een deel daarvan als het goed is achter in de emmer.

De tweede emmer heeft een desinfecterende functie en bevat meestal een lage concentratie waterstofperoxide en/of citroensap. Dit is het “gevaarlijke deel”, als je namelijk te veel van deze stoffen gebruikt zul je zeker trichomen beschadigen. Wij knijpen meestal ongeveer een halve citroen uit per 10 liter water, wat uitkomt op een oplossing met ongeveer 1% citroensap. We gebruiken het liefst zo min mogelijk toevoegingen in onze was-emmers, maar je zou eventueel tot zelfs 5% citroensap kunnen gebruiken in je wasoplossing.


Variaties Op Het Wassen Van Wiet Toppen
Het stappenplan dat we in de vorige paragraaf hebben uitgelegd is een globale, universele manier van wassen, maar dit is wel zoiets dat iedere kweker anders zal doen. Afhankelijk van je soort wietplant, de tijd van het jaar, de kwaliteit van je medium etc. zul je dit misschien aanpassen.
Een variatie die we veel zien is het samenvoegen van de eerste twee emmers uit de vorige paragraaf. Er wordt dan dus een emmer met baksoda, citroensap en waterstofperoxide gebruikt voor de eerste wasstap. Omdat de eerste emmer vaak snel vervangen moet worden kan dit echter inefficiënt zijn wat betreft je citroensap en waterstofperoxide. Als je zeker weet dat er geen meeldauw op je wietplanten zit kun je bovendien de baksoda stap overslaan.
Veel kwekers vinden het ook geen prettig idee om waterstofperoxide te gebruiken aangezien het wel erg chemisch klinkt. Ondanks het feit dat deze stof ook door het menselijk lichaam zelf aangemaakt wordt, kan een enge chemische naam de indruk wekken dat deze stof erg gevaarlijk is. Waterstofperoxide is een makkelijke manier om te garanderen dat je wasstappen goed werken, maar ook zonder deze stof kun je prima wiet toppen wassen. In principe vervult het citroensap dezelfde rol als de waterstofperoxide, maar wij zijn nou eenmaal graag zeker van onze zaak.
Een andere populaire aanpassing is het toevoegen van nog één of meer wasstappen met schoon water. Hoewel je met een enkele wasstap het overgrote deel van de baksoda, citroensap en waterstofperoxide zult verwijderen, kun je met een tweede of zelfs derde wasstap nog beter garanderen. In onze optiek is dit echter niet nodig aangezien we zulke lage concentraties gebruiken en liefst zo min mogelijk trichomen onderweg verliezen.
Je kunt de laatste wasstap ook uitvoeren door je wiet toppen voorzichtig onder de kraan af te spoelen. Dit is een stuk ruwer dan in een emmer en zal je wellicht wat trichomen kosten, maar maakt wassen wel een stuk sneller en makkelijker.

Gewassen Wietplanten Drogen
Nadat je je vers geoogste wietplanten gewassen hebt blijft er een berg zeiknatte wiet toppen over. Als dit de eerste keer is dat je je wiet toppen wast zul je op dit punt denken dat je je hele oogst verpest hebt. Maak je geen zorgen, het droogt vanzelf, al duurt het een paar dagen langer dan anders.

Een uurtje in de buurt van een ventilator zal alle grote waterdruppels doen verdwijnen, daarna kun je ze drogen zoals je normaal zou doen.
Moet Ik Mijn Wiet Toppen Wassen?
We hopen dat je door dit artikel een idee hebt gekregen van hoe en waarom je je wiet toppen zou wassen. Door de verschillende stappen bij het wassen van wiet toppen aan te geven ben je hopelijk beter in staat om te zien welke toppen nog “te redden” zijn en hoe je je eigen unieke stijl kunt ontwikkelen.

De meeste kwekers zullen uiteindelijk het liefst helemaal geen toppen wassen, aangezien een wietplant oogsten normaal ook al erg tijdrovend is. Het risico dat je trichomen verliest is bovendien permanent aanwezig, wat je wiet toppen een stuk minder sterk kan maken. Wij zien wiet toppen wassen liever als een handige manier om je oogst te redden als je op het laatste moment nog plaagdieren of meeldauw tegenkomt. Of je nou wel of niet wast, wij wensen je in ieder geval veel succes met je wietplanten oogsten!