Selecteer een pagina
In dit artikel wordt de basis van wietzaadjes ontkiemen en wortelgroei besproken. Deze tekst is er vooral op gericht om te zorgen dat je gelijk aan de slag kan met wiet zaadjes en net zoals wij bij Spliff een prachtige Cannabis plant kan kweken.

Wietzaadjes Ontkiemen Voor De Beste Start

Er zijn een aantal manieren om wiet zaadjes te laten ontkiemen, het is vooral belangrijk om te onthouden dat er hiervoor water, warmte en duisternis nodig is. Zonder deze drie factoren zullen zaden niet ontkiemen. Hieronder volgt een kort overzicht van verschillende technieken, uiteindelijk leiden al deze technieken naar geopende wiet zaadjes waar een dikke witte hoofdwortel uit steekt.

Methode 1:

Plaats je wiet zaadjes in een glas water, liefst van kamertemperatuur maar in ieder geval niet kouder dan dat. Zodra je de zaden in het water doet zullen ze eerst een tijdje blijven drijven. Wiet zaadjes hebben van nature namelijk een beschermende laag die eerst opgelost moet worden. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de zaden niet zomaar ontkiemen, maar alleen als ze lang genoeg in een geschikte omgeving verblijven. Het is ook bij deze methode belangrijk dat de zaden geen licht krijgen, dus zet het glas met de zaden erin op een donkere plek neer bij kamertemperatuur zoals bijvoorbeeld een keukenkastje.

Wiet Zaden Ontkiemen In Water

Methode 2:

Door twee bordjes en natte tissues of keukenrol te gebruiken, kun je een perfecte omgeving creëeren om wiet zaadjes in te ontkiemen. Plaats de wiet zaadjes op een laag natte tissues en bedek ze met nog een laag, je kan de bovenste laag voor de zekerheid nog eens besproeien met een plantenspuit. Zorg dat je tissue papier niet té nat is, aangezien ontkiemende wiet zaadjes het niet lang overleven in een verzadigde, zuurstofloze omgeving. Net zoals met de eerste methode van wietzaadjes ontkiemen zullen de zaden na verloop van tijd open gaan en zal er een witte hoofdwortel uitsteken. Zodra dit gebeurt zijn de zaden klaar om met de wortel naar beneden in het groeimedium geplaatst te worden.

Wiet Zaden Ontkiemen In Keukenpapier

Methode 3:

De makkelijkste manier van wietzaadjes ontkiemen is door ze direct in groeimedium te planten. Plaats het zaadje simpelweg in vochtig medium en zorg voor een warme omgeving, door plastic folie te gebruik kun je ervoor zorgen dat je medium niet uitdroogt. Na een aantal dagen zullen je wiet zaadjes uit het groeimedium beginnen te steken en zullen ze direct wortelen. Dit is het eindpunt van alle drie de genoemde methodes en ook gelijk het punt waar we het niet meer over ontkiemende wiet zaadjes, maar over wiet zaailingen hebben.

Wiet Zaden Ontkiemen In Aarde
Kijk voor meer informatie en duidelijke diagrammen ook eens naar onze handleiding wietzaden ontkiemen.

Wat Voor Medium Is Het Beste Na Het Ontkiemen?

Een Cannabis plant heeft in de beginfase weinig hulp nodig en heeft het meeste aan een medium dat goed ademt en relatief weinig voeding bevat. Voor de best mogelijke start raden wij bij Spliff aan om een mengsel van wormen humus, perliet en kokos te gebruiken. Dit mengsel bevat genoeg voeding en structuur om je zaailingen gezond en gelukkig te houden.

Hoe Plant Ik Wiet Zaadjes Waar De Wortel Al Uitsteekt?

Als je goed naar wiet zaadjes kijkt zie je dat er een puntige en een ronde kant is, op de ronde kant zie je als het goed is bovendien een klein rondje. De kant met het kleine rondje erop moet naar boven gericht zijn, en de puntige kant moet dus naar beneden steken. De wortel van ontkiemende wiet zaadjes zal altijd uit de puntige kant van het zaadje steken. Plaats het onkiemde zaadje in een gaatje met een doorsnee en diepte van ongeveer een centimeter en bedek het weer voorzichtig met groeimedium. Veel kwekers kiezen ervoor om de zaden met behulp van een pincet in het medium te plaatsen, zodat de kans op wortelschade zo laag mogelijk is.

Ontkiemend Wiet Zaadje

Bekende Problemen Bij Wiet Zaadjes Ontkiemen

De J Wortel

Zoals de naam al doet vermoeden is een “J wortel” een wortel die eerst een stukje naar beneden groeit, maar daarna weer omhoog schiet en zo lijkt op de letter J. Dit gebeurt meestal zonder dat je er erg in hebt, aangezien het in je medium gebeurt. De enige manier waarop je hier achter komt is door de groei te vergelijken met andere zaailingen, een J wortel remt namelijk aanvankelijk de groei enorm af. Als je een Cannabis plant met een J wortel hebt kun je hier verder weinig aan doen aangezien je waarschijnlijk alleen voor meer schade zorgt als je de wortels probeert te leiden. De enige oplossing voor een J wortel is dan ook zorgen dat alle andere omstandigheden zo goed mogelijk zijn en hopen dat de plant snel weer normaal verder groeit.

Wiet Zaadje Met Een J-Wortel

Lange, Uitgerekte Groei

Zodra je wiet zaadjes opkomen is het belangrijk om rekken te voorkomen. De makkelijkste manier om dit aan te pakken is door je zaailingen zo’n 10-15 cm onder een L.E.D.- of spaarlamp te plaatsen. De lamp zal ervoor zorgen dat de omgeving warm genoeg blijft, maar zorgt door de intensiteit van het licht vooral dat je zaailingen kort en vol worden in plaats van lang en dun. Door je lampen altijd zo dicht mogelijk op je planten te zetten zonder dat ze beschadigd raken, zorg je ervoor dat je planten zich zo min mogelijk rekken.

Wiet Zaailing

Ondersteun Je Planten

Dit is een geweldige techniek als je noodgedwongen je lampen verder van je planten af moet houden. Door een stokje of draadje te gebruiken kan je je uitgerekte Cannabis plant ondersteunen. Vaak knakken dit soort zaailingen zonder steun snel om doordat er te veel gewicht ondersteund moet worden op een te dunne steel. Als dit het geval is heeft je zaailing zeker hulp nodig en zal hij het zonder hulp ook niet lang overleven. Veel kwekers kiezen voor kweek methodes die erg afhankelijk zijn van dit soort ondersteuning om een zo hoog mogelijke oogst te kunnen halen, een goed voorbeeld hiervan is de Monopole techniek.

Direct Voeding Geven Nadat Wiet Zaadjes Ontkiemd Zijn?

Aan het begin is een Cannabis plant nog klein en zijn er maar weinig nutriënten nodig. Het is verleidelijk om gelijk voeding te geven onder het mom van “meer is beter”, maar dat is zeker in dit kwetsbare stadium gevaarlijk aangezien je al snel te veel voeding geeft. Als er zo veel voedingsstoffen aanwezig zijn dat de wortels het niet allemaal op kunnen nemen, zal dit de groei van je plant negatief beïnvloeden. Veel producenten van plantenvoeding hebben speciale, afgezwakte formules die bedoeld zijn om zeer verdund in kleine hoeveelheden aan jonge planten te geven. Als je alleen organische mest gebruikt raden wij aan om een product op basis van zeewier te gebruiken in combinatie met wormen humus om je zaailingen een goede start te geven. Vleermuisguano zou nog een goede organische toevoeging zijn aangezien dit door de hoge fosfaat inhoud de ontwikkeling van wortels stimuleert.

Kijk voor meer informatie over wiet voeding ook naar onze handleiding over dit onderwerp, de hoofdboodschap is dat te veel voeding slecht kan zijn voor je planten, dit geldt zeker als je wiet zaadjes net ontkiemd zijn.