Selecteer een pagina
De meeste wiet planten die verrassend hoge opbrengst halen hebben één ding in gemeen: ze hebben een goed ontwikkeld wortelstelsel. Veel kwekers planten hun wiet zaden of stekken op een manier die ervoor zorgt dat potten al snel te klein zijn. Vervolgens wordt er gekeken of de wortels van de wiet plant al door de onderkant van de pot heen groeien en zodra dit het geval is gaat hij in een grotere pot.

Hoe Werkt “Air Pruning”

“Air Pruning”, letterlijk vertaald naar lucht snoeien is een techniek om de wortelgroei te bevorderen. Bij het toppen van een wiet plant ontstaan er twee vertakkingen vanuit de plek waar deze beschadigd is. Veel kwekers maken hier maximaal gebruik van en toppen hun wiet plant meerdere keren voordat de bloeifase kan beginnen. Vaak wordt het wortelstelsel echter volledig vergeten.

Verschillende Soorten Wiet Plant Wortels
Er zijn veel verschillende manieren om slechte wortelgroei te veroorzaken, met air pruning kun je verzekeren dat jouw wiet plant een geweldig wortelsysteem ontwikkelt.
Air pruning is een proces dat vanzelf gebeurt als wortels blootgesteld worden aan lucht. Dit is een soortgelijk proces als een plant toppen, een beschadigde wortel zal zich namelijk splitsen in twee vertakkingen. Zodra de wortelpunten terug gegroeid zijn zullen ze zich weer een weg door het medium banen tot ze uiteindelijk weer de rand van de pot bereiken. In principe is air pruning een continu proces als je de wiet plant niet te veel water geeft. Als dit bovendien goed gaat kunnen opbrengsten wel vijf keer zo hoog zijn als planten met een slecht ontwikkeld wortelsysteem. De hoofdwortel wordt ook minder bepalend dan bij het kweken in normale potten aangezien het snoeien van wortels vooral zijwaartse wortelgroei stimuleert. Uiteindelijk zal een pot alsnog te klein worden voor je wiet plant, maar als het air pruning goed is gegaan duurt dit langer en hou je een veel dichtere wortelkluit over die overal evenveel wortels bevat.

Wat Voor Potten Moet Ik Gebruiken?

Wiet planten groeien het best in potten waarin het medium de kans krijgt om uit te drogen en blootgesteld te worden aan lucht. De beste potten voor air pruning zijn van stof gemaakt, de beste stof hiervoor is vilt. Je kunt dit soort potten ook eenvoudig en snel zelf maken. Een andere manier om meer lucht naar je wortels te krijgen is door zo veel mogelijk gaten te boren in de buitenkant van je potten. Gaten waar net een potlood doorheen past zijn perfect om zo min mogelijk van je medium te verliezen. Je kunt natuurlijk ook verticale gleuven in je potten snijden, zolang er maar een continue luchttoevoer naar je medium is. Met dit soort potten is het vooral interessant dat je wortels naar buiten ziet groeien door de gaten, maar dat deze daarna weer snel naar binnen groeien. Dit voorkomt dat je wortels zoals in normale potten in rondjes groeien tegen de zijkant van de pot. Het doel is dan ook om een veel geconcentreerdere wortelkluit te ontwikkelen dan in een normale pot, zo haal je veel meer uit een even grote pot.

In deze instructievideo van 5 minuten zie je hoe je gemakkelijk, binnen 5 minuten een pot kunt maken uit stof. Je hebt alleen stof nodig, liefst vilt, en een naaimachine.

Meer Wortels Betekent Een Hogere Opbrengst

Door air pruning goed toe te passen krijgt je wiet plant een gigantisch wortelstelsel en een super dikke stam. Er ontstaan vaak houtachtige stammen omdat de plant zo stevig wordt. Een wiet plant kan zo beter groeien en dus ook meer voeding opnemen. Dit betekent dat goed wortel onderhoud ervoor kan zorgen dat je extra voeding kunt geven. In een normale situatie bevindt het grootste deel van een wortelkluit zich onderin de pot en groeien ze in rondjes tegen de buitenkant van de pot. Air pruning voorkomt dit en zorgt ervoor dat wortels zich door de gehele pot verspreiden.

Sterke Cannabis Plant Wortels
De wortelkluit opbreken bij het verpotten zorgt ervoor dat de wortels van je wiet plant zich sneller door het nieuwe medium zullen groeien.

Tips Bij Het Verpotten

Bij het verpotten van een wiet plant met een goed ontwikkeld wortelstelsel kun je extra stappen nemen om ervoor te zorgen dat dit wortelstelsel zich nóg beter ontwikkelt. Veel kwekers laten een wortelkluit volledig intact en steken hem simpelweg in nieuwe medium. Het is echter beter om de wortelkluit enigszins op te breken vóór het planten, zodat zo veel mogelijk wortels zo snel mogelijk in aanraking komen met het nieuwe medium. Dit kan op veel manieren, zo kun je de kluit bijvoorbeeld door midden breken of de hoeken lostrekken. Op deze manier behoudt je wiet plant alle voordelen die er nu al zijn door air pruning en zullen deze voordelen ook in de nieuwe pot blijven meespelen om een massieve wortelkluit te ontwikkelen.

De Wortelkluit Opbreken
De wortelkluit opbreken bij het verpotten zorgt ervoor dat de wortels van je wiet plant zich sneller door het nieuwe medium zullen groeien.

Kan Ik Wortels Ook Snoeien?

Zelf stukken wortelkluit wegknippen helpt ook om ervoor te zorgen dat je wortels zich beter verspreiden. Veel kwekers snijden de kluit op vier plekken in om zo de spiraalvorm langs de rand van de pot op te breken. De wortels zullen zich hierdoor ook op andere plekken dan alleen langs de rand van de pot ontwikkelen, er ontstaan namelijk vier “nieuwe” wortelzones. Je kunt ook de buitenste randen van je wortelkluit afsnijden om de spiraalvorm van de wortels op te breken. Dit klinkt wellicht alsof je je wiet plant mishandelt, maar de wortels zullen zich snel herstellen en zich daarna beter verdelen over het medium.

Een derde effectieve techniek om wortelgroei te stimuleren die bovendien weinig tijd kost is het trimmen van wortels onderaan de pot. Door met je vingers of een pincet de wortels die onder uit de potten komen te verwijderen, stimuleer je nieuwe wortelgroei. Zo ontstaat er onderin de pot een dikke wortelzone. Door dit proces te blijven herhalen en ervoor te zorgen dat de zijkanten van de pot ook belucht worden kan je wiet plant een gigantisch wortelstelsel ontwikkelen. Begin hier echter niet te vroeg mee, aangezien jonge planten zich minder snel herstellen.
Goedaardige Microorganismen Stimuleren Groei
De linker kant van deze wortel is gezond, maar de rechter kant nog veel gezonder. Het verschil ligt hem in de aanwezigheid van goedaardige bacteriën aan de rechter kant.

Welke Maat Potten Is Ideaal Voor Air Pruning?

Het mooie van air pruning is dat je de wortelgroei van je wiet plant volledig onder controle hebt. Zo kun je met air pruning zelfs in een kleine pot een groter wortelstelsel laten groeien dan in een grotere pot zonder air pruning. Air pruning kun je het beste vanaf het begin goed aanpakken om de wortelkluit zo vol mogelijk te krijgen. Het is dan ook geen slecht idee om je wiet plant de eerste drie weken in een kleine 10cm pot op te kweken. Met een sterk genoeg wortelsysteem kan je wiet plant dan na het verpotten een stam van wel 5-10 cm dikte ontwikkelen. We raden aan om je planten uiteindelijk over te zetten in “air pots” van 15 liter. Zo heeft je wiet plant geen super grote pot nodig om alsnog de hele dag voeding op te kunnen nemen.

Kleine Stoffen Pot Met Cannabis Plant
Kleine stoffen potten zijn ideaal om de groei van een sterke, gezonde wortelkluit te stimuleren.
Bomen worden vaak opgekweekt in stoffen potten, omdat een sterk wortelstelsel voor bomen misschien wel nóg belangrijker is. Veel ontwikkelingen op het gebied van wiet kweken worden zo afgekeken van andere vakgebieden.

De Eerste 10 cm

Voor kwekers die een monster wiet plant willen kweken, maar niet tevreden zijn over hun huidige resultaten is er een gouden regel waar ze zich waarschijnlijk niet aan houden. De “10 cm regel” slaat op de eerste 10 cm aan wortels. Het advies is dat je de eerste 10 cm aan wortels het beste in een stekplug of kleine pot kunt laten groeien. Het idee hierachter is dat als je in zo’n klein volume voor een maximale wortel dichtheid zorgt, dit voor de rest van de kweek gigantische voordelen kan opleveren. Doordat de wiet plant vanaf het begin zo’n goed ontwikkeld wortelstelsel heeft kan hij namelijk beter tegen allerlei soorten stress. Als je de wortels van je wiet plant niet door de gehele plug of pot gegroeid zijn en een massief blok van wortels vormen, kun je beter nog even wachten totdat dit wel het geval is.

De Eerste 10 Centimeter Zijn Het Belangrijkst
Deze plant zal explosief groeien zodra de wortels meer ruimte krijgen!
Je kunt deze aanpak natuurlijk ook uitvoeren in kleinere potten of pluggen van bijv 5 cm, maar 10 cm levert meestal betere resultaten op. De 10 cm regel zorgt voor dikke, goed ontwikkelde stammen die op hun beurt weer zorgen voor hogere opbrengsten. Combineer air pruning en de 10 cm regel om je volgende wiet plant naar een heel nieuw niveau te tillen!